Partneri projektu DEAFPEDIA (SignBridge) – organizácie Turkoois, Innosign a SignCoders – sa zišli 7. a 8. mája 2024 v holandskom meste Groningen. Hostiteľom podujatia bola organizácia Turkoois. Za Innosign sa zúčastnili Diana Majerčáková a Marek Kanaš. Zástupca SignCoders z Maďarska sa stretnutia zúčastnil online prostredníctvom platformy Zoom.

Projekt DEAFPEDIA si kladie za cieľ zvýšiť povedomie a vzdelávať širokú verejnosť o komunite Nepočujúcich, posunkovom jazyku a kultúrnej rozmanitosti. Vytvorením komplexnej webovej stránky, ktorá je inkluzívna, prístupná a poskytuje presné a aktuálne informácie, môže projekt podporiť sociálne začlenenie a aktívne občianstvo členov komunity Nepočujúcich. Webová stránka bude slúžiť ako most medzi počujúcou a Nepočujúcou komunitou, pričom prostredníctvom interaktívnych kvízov a e-learningu poskytne počujúcim jednoduchý spôsob, ako sa dozvedieť o kultúre Nepočujúcich a posunkovom jazyku, čím sa podporí porozumenie a akceptácia. Cieľom je vytvoriť udržateľnú webovú stránku, ktorá by mohla pokračovať aj po ukončení projektu, podobne ako Wikipedia, kde by ostatní mohli pridávať informácie o Nepočujúcich.

Počas prvého dňa stretnutia sa partneri zoznámili, prezentovali svoje organizácie a diskutovali o celkovom prehľade projektu DEAFPEDIA. Prebrali ciele projektu, časový harmonogram a rozdelenie úloh medzi partnermi. Druhý deň bol venovaný podrobnejšiemu plánovaniu vývoja webovej stránky a e-learningových materiálov. Partneri diskutovali o tom, že SignCoders budú mať na starosti dizajn webovej stránky, vytvorenie loga a samotnú tvorbu webovej stránky. Všetci partneri poskytli spätnú väzbu a nápady na zlepšenie. Diskutovali tiež o štruktúre a obsahu e-learningových modulov, ktoré budú súčasťou webovej stránky. Partneri sa dohodli na vytvorení jednotného vizuálneho štýlu projektu. Stretnutie ukončili záverečnou diskusiou o ďalších krokoch a akčných bodoch pre každého partnera.

Toto stretnutie položilo základy pre úspešnú spoluprácu partnerov na projekte DEAFPEDIA, ktorý má potenciál významne prispieť k inklúzii a porozumeniu medzi počujúcou a Nepočujúcou komunitou. Vďaka pohostinnosti organizácie Turkoois mali partneri možnosť stretnúť sa osobne, vymeniť si nápady a naštartovať projekt správnym smerom. Virtuálna účasť zástupcu SignCoders prostredníctvom platformy Zoom umožnila efektívnu spoluprácu a komunikáciu.

Všetci partneri sú nadšení z projektu DEAFPEDIA a tešia sa na ďalšie novinky a pokroky. V najbližšej dobe budú zverejňovať aktualizácie a zaujímavosti o projekte na sociálnych sieťach, aby informovali širokú verejnosť o tejto dôležitej iniciatíve. Sledujte nás na našich sociálnych médiách a buďte súčasťou budovania mostov medzi počujúcou a Nepočujúcou komunitou!